• Τρόφιμα

    Πακέτα αναλύσων σε τρόφιμα

    Περισσότερα
  • Ζωοτροφές

    Πακέτα αναλύσεων σε ζωοτροφές

    Περισσότερα
  • Νερό

    Αναλύσεις νερού

    Περισσότερα
  • Περιβάλλον

    Αναλύσεις Αποβλήτων & Περιβάλλοντος, Βιολογικοί καθαρισμοί

    Περισσότερα
  • Ελαιόλαδο

    Αναλύσεις ποιότητητας, γνησιότητας και σφάλειας ελαιολάδου

    Περισσότερα

Τρόφιμα

Πακέτα αναλύσων σε τρόφιμα

Μικροβιολογικές αναλύσεις σε τρόφιμα

Στο «MediCenter εργαστήριο αναλύσεων τροφίμων και ποτών» πραγματοποιείται πλήρης γκάμα των μικροβιολογικών αναλύσεων που καλύπτουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 και τις τροποποιήσεις του (κανονισμός αριθ. 1881/2006, 1441/2007).

Σκοπός μας πάντα είναι η κάλυψη των αναγκών του πελάτη ανάλογα με το αντικείμενο της παραγωγής του, δηλαδή το τελικό προϊόν, με ταυτόχρονη κάλυψη των κριτηρίων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Παράμετρος Μέθοδος
Listeria monocytogenes VIDAS Biomerieux
Salmonella spp. VIDAS Biomerieux
Bacillus cereus ISO 7932:2004
Staphylococcus aureus TEMPO Biomerieux
Escherichia coli TEMPO Biomerieux
Enterobacteriaceae TEMPO Biomerieux
Total coliforms TEMPO Biomerieux
Vibrio parahaemolyticus ISO 21872-1/2007
Clostridium perfringens ISO 7937:2004
Clostridium sulfite ISO 15213:2003
Ολική μεσόφιλη χλωρίδα (αερόβιες αποικίες) TEMPO Biomerieux
Ζύμες και Μύκητες ISO 21027-2, ISO 21027-1

 

Φυσικοχημικές αναλύσεις

Διαθρεπτική επισήμανση

Η αναγραφή της «διατροφικής δήλωσης» στα συσκευασμένα τρόφιμα είναι υποχρεωτική, όπως προκύπτει από τον Κανονισμό 1169/2011/ΕΕ.

Στα πλαίσια της νομοθεσίας αυτής, έχει καθοριστεί το περιεχόμενο και ο τρόπος αναγραφής της διαθρεπτικής επισήμανσης στην ετικέτα του προϊόντος.

Παράμετροι Μέθοδος
Πρωτεΐνες ISO 1871, Nx6.25
Ολικά λιπαρά Soxhlet
Προφίλ λιπαρών (Κορεσμένα, Μόνο- & Πολυακόρεστα, Ω3, Ω6, EPA, DHA, trans) GC (gas chromatography)
Σάκχαρα GC-FID
Ολικοί υδατάνθρακες Υπολογιστικά
Αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες Υπολογιστικά
Διαιτητικές ίνες AOAC 991.31
Νάτριο Flame amission
Ενέργεια Υπολογιστικά

 

Μυκοτοξίνες

Ορισμένα είδη μυκήτων παράγουν τοξίνες, που ονομάζονται μυκοτοξίνες και σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις και άλλα προβλήματα.

Τα μέγιστα επιτρεπτά όρια των μυκοτοξινών αυτών στα τρόφιμα καθορίζονται από τον κανονισμό 1881/2006/ΕΚ.

Παράμετρος Μέθοδος
Αφλατοξίνες Β1, Β2, G1, G2 AOAC 991.31
Ωχρατοξίνη Α HPLC
Δεσοξυνιβαλενόλη (DON) ELISA
Ζεαραλενόνη (ZON) ELIZA

Ιχνοστοιχεία

Τα ιχνοστοιχεία συγκαταλέγονται στα θρεπτικά συστατικά. Δηλαδή στις ουσίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία ενός οργανισμού.

Μπορεί τα ιχνοστοιχεία να είναι απαραίτητα σε μικρότερες ποσότητες από ότι τα μακροθρεπτικά στοιχεία, αλλά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των ενζύμων.

Παράμετρος Μέθοδος
Ασβέστιο Microwave digestion / AAS FLAME
Κάλιο Microwave digestion / AAS FLAME
Κοβάλτιο Microwave digestion / AAS FLAME
Μαγγάνιο Microwave digestion/ GFAAS
Μαγνήσιο Microwave digestion / AAS FLAME
Μολυβδαίνιο Microwave digestion/ GFAAS
Νάτριο Microwave digestion / AAS FLAME
Σελήνιο Microwave digestion/ Ηydride AAS
Σίδηρος AOAC 1999.10
Φώσφορος ISO 2294, AOAC 970.39
Χαλκός AOAC 1999.10
Χλωριούχα Volhard
Χρώμιο Microwave digestion/ GFAAS
Ψευδάργυρος AOAC 1999.10

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Η έλλειψη τους μπορεί να μας προκαλέσει κούραση, ατονία, πονοκεφάλους, δερματικές παθήσεις αλλά και προβλήματα συγκέντρωσης.

Οι ανάγκες μας αυξάνονται μετά από μια ταλαιπωρία σωματική ή ψυχική που μας έχει καταπονήσει.

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνες. Ακόμη η λήψη τους μπορεί να γίνει και  με βιταμινούχα σκευάσματα που βρίσκονται στα φαρμακεία.

Ο κανονισμός 1925/2006/ΕΕ καθορίζει τα κριτήρια για την προσθήκη των βιταμινών στα τρόφιμα.

Προσδιορισμός: Βιταμίνη Α, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Β1-Θειαμίνη, Β2-Ριβοφλαβίνη, Β3-Νιασίνη, Β5-Παντοθενικό οξύ, Β6-Πυροδοξίνη, Β9-Φυλλικό οξύ, Β12-Κοβαλαμίνη), Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ), Βιταμίνη D, Βιταμίνη Ε (Τοκοφερόλη), Βιταμίνη Κ

Αλλεργιογόνα

Τα αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες που προέρχονται από διάφορες πηγές και έχουν, σε συγκεκριμένα μόνο άτομα, την ιδιότητα να ενεργοποιούν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού προς παραγωγή αντισωμάτων.

Η όλη διαδικασία είναι ουσιαστικά μια μεγάλη παρεξήγηση: τα αλλεργιογόνα δεν είναι επιβλαβείς ουσίες.

Όμως για τους ασθενείς που έχουν γενετική προδιάθεση για αλλεργίες, οι αθώες αυτές πρωτεΐνες εκλαμβάνονται ως εχθροί.

Το σώμα μας λοιπόν, δίνει εντολή στα κύτταρα του αμυντικού συστήματος να κατασκευάσουν αντισώματα για να καταπολεμήσουν τα αλλεργιογόνα.

Κάθε φορά που το αντίσωμα θα συναντήσει το συμπληρωματικό του αλλεργιογόνο θα επιχειρήσει να το καταστρέψει και στην προσπάθεια αυτή θα παραχθούν ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Τα αλλεργιογόνα μπορούν αδρά να χωριστούν:

  • σε αεροαλλεργιογόναπου προκαλούν αναπνευστικές αλλεργίες όταν εισπνέονται δηλαδή αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα και αλλεργική επιπεφυκίτιδα, και περιλαμβάνουν
    • τις γύρεις φυτών και δέντρων
    • τα επιθήλια ζώων, συνήθως γάτας και σκύλου
    • τα ακάρεα της οικιακής σκόνης
    • τα σπόρια των μυκήτων
  • σε τροφικά αλλεργιογόνα(θεωρητικά όλα τα τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνες που μπορούν να δράσουν ως αλλεργιογόνα) και προκαλούν τις τροφικές αλλεργίες
  • σε φαρμακευτικά αλλεργιογόνα (αντιβιοτικά, ασπιρίνη και αναλγητικά, αναισθητικά, ινσουλίνη) που προκαλούν τις φαρμακευτικές αλλεργίες
  • αλλεργιογόνα του δηλητηρίου υμενοπτέρων εντόμων(μέλισσας και σφήκας) που προκαλούν την αλλεργία στα έντομα αυτά
  • σε αλλεργιογόνα του latex

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία 2003/89/ΕΚ απαιτεί  τα συσκευασμένα  τρόφιμα να φέρουν επισήμανση για την ύπαρξη συγκεκριμένων αλλεργιογόνων συστατικών ή παραγώγων τους.

Φυτοφάρμακα

Ανίχνευση χοιρινού κρέατος και προϊόντων του