• Τρόφιμα

    Πακέτα αναλύσων σε τρόφιμα

    Περισσότερα
  • Ζωοτροφές

    Πακέτα αναλύσεων σε ζωοτροφές

    Περισσότερα
  • Νερό

    Αναλύσεις νερού

    Περισσότερα
  • Περιβάλλον

    Αναλύσεις Αποβλήτων & Περιβάλλοντος, Βιολογικοί καθαρισμοί

    Περισσότερα
  • Ελαιόλαδο

    Αναλύσεις ποιότητητας, γνησιότητας και σφάλειας ελαιολάδου

    Περισσότερα

Ανάλυση Ποιότητας Ελαιολάδου

Οι περιγραφές στη σήμανση και οι ορισμοί του ελαιολάδου είναι υποχρεωτικοί, χρησιμοποιούνται δε εκτός από το ενδοκοινοτικό εμπόριο και στο εμπόριο με τις τρίτες χώρες, εφ΄ όσον είναι συμβατές με τους διεθνείς υποχρεωτικούς κανόνες (Εμπορικό Πρότυπο Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ΔΣΕ, Codex Alimentarius).

Σύμφωνα με το άρθρο 4§2 και το παράρτημα I του Κανονισμού 865/04, στο στάδιο του λιανικού

εμπορίου επιτρέπεται να διατίθενται μόνο τα ελαιόλαδα των παρακάτω ποιοτικών κατηγοριών:

  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
  • Παρθένο Ελαιόλαδο
  • Ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα.
  • Πυρηνέλαιο.

Η κατάταξη του ελαιολάδου σε μια από αυτές τις κατηγορίες, γίνεται μετά τον προσδιορισμό των τριών παραμέτρων που ονομάζουμε βασικές: την οξύτητα, τους δείκτες Κ και τον αριθμό τPoiων υπεροξειδών.  Στην περίπτωση εμπορίας του ελαιολάδου, είναι υποχρεωτική η αναγραφή της κατηγορίας στην οποία ανήκει αυτό καθώς και οι τιμές των παραμέτρων.

ΠΑΚΕΤΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
 
Οξύτητα (%) Υψηλή οξύτητα σημαίνει ότι το ελαιόλαδο έχει ταλαιπωρηθεί από ασθένειες του καρπού της ελιάς, υδρολύσεις ή οξειδώσεις
Δείκτες  Κ270–Κ232–ΔΚ Κριτήριο διάκρισης ενός κακής ποιότητας ελαιολάδου, από ένα νοθευμένο με κάποιο άλλο ραφιναρισμένο ελαιόλαδο
Αριθμός υπεροξειδίων Υψηλά υπεροξείδια σημαίνει ότι το ελαιόλαδο έχει υποστεί οξειδωτικές αλλοιώσεις και ότι θα έχει μικρή αντοχή στο χρόνο